Gå til hovedindhold

Cirkulær økonomi

I Aarhus Kommune arbejder vi struktureret med cirkulær økonomi og computeres udskiftningscyklus, så de bliver bortskaffet, renoveret og genanvendt på den rigtige måde.

  • Læs op

Indhold

    Cirkulær økonomi handler om at holde materialer og produkter i det økonomiske kredsløb længst muligt og med den højest mulige værdi. Det er en modsætning til en lineær værdikæde, som starter med udvinding af ressourcer og ender med affald.

    For at lette administrationen, har Aarhus Kommune behov for relativt nye, ensartede og sikre computere til medarbejderne. Derfor arbejder vi helt struktureret med cirkulær økonomi og har klare intervaller og regler i forhold bortskafning.

    Vi har etableret en livscyklus for computere, så de bliver bortskaffet og genanvendt i en proces, som vi har kontrol over: Data bliver slettet, vi ved hvor computerne kommer hen, og hvordan de bliver genanvendt.

    Sådan genanvender vi computere

    Vi har indgået en aftale med firmaet Elitecom, der er specialister i at levetidsforlænge it-udstyr – samt forhandler af ”Circular Computing”.

    Elitecom har en underleverandør, Special Minds, som er en socialøkonomisk virksomhed, der hjælper unge og voksne med Autisme Spektrum Forstyrrelse til at lykkes med uddannelse eller job.

    Special Minds afhenter it-udstyr fra Aarhus Kommune og datasletter og sortere dette. En stor del af det udstyr, som er egnet til genanvendelse, bliver levetidsforlænget via Elitecom og herefter videresolgt så det kan få et nyt liv hos en ny bruger.

    De brugte computere sorteres i følgende kategorier:

    Kan bruges

    Computere med kosmetiske skader: De kan bruges, men har en ældre teknologi og er uden garanti. Disse computere opdeles i forskellige grades (A, B og C) og sælges som brugte computere (”refurbished”)

    Kan ikke bruges

    Computere, som ikke kan bruges mere, bliver skilt ad. Delene bliver sorteret og genanvendt, evt. som reservedele. Alt kan i princippet genbruges, laveste fællesnævner er printgranulat.

    Kan levetidsforlænges

    En lille del af Aarhus Kommunes computere har vi en forsøgsordning med at ”levetidsforlænge”, så de kan komme i drift igen. Det betyder, at de får nyt liv ved at gennemgå en omfattende genfremstillingsproces, som bidrager til at levetidsforlænge udstyret i endnu tre til fem år.

    Genfremstillet computer

    For at sikre at kommunes brugere har den optimale brugeroplevelse, gennemgår hver eneste laptop en omfattende genfremstillingsproces, hvor den visuelt, funktionelt og garantimæssigt bringes tilbage til en stand, som da den oprindeligt blev produceret. Dette foregår efter certificerede og akkrediterede processer efter BS 8887-211 (ISO 8887), ISO 9001 og ISO 14001.

    De computere, som Aarhus Kommune skal bortskaffe, men ikke selv ønsker at få levetidsforlænget til eget forbrug, kan også, via Elitecom, levetidsforlænges og sælges til andre offentlige eller private virksomheder i Danmark eller udlandet med en gennemsnitlig CO2-besparelse på 316kg pr. stk.

    Med levetidsforlængelse er der ved at opstå et nyt marked for brugte computere som et reelt alternativ til at købe nyt – og det er en udvikling Aarhus Kommune gerne vil skubbe til.

    Nyt udbud på vej

    Den nuværende aftale løber frem til 2024. Derefter laver Aarhus Kommune et udbud for cirkulær økonomi på PC-området, som tager højde for både levetidsforlængelse og for at have socialøkonomiske virksomheder som arbejdskraft.                                                                                                                                                                          

    Sidst opdateret: 30. oktober 2023